PPID is een gevolg, géén oorzaak

 

Deel 2 van het stuk van Ingrid Graafland

PPID is een gevolg, géén oorzaak.

Het ontregelen van de hypofyse, waarbij de Pars Intermediate veel meer hormonen gaat afgeven, vraagt om een stukje uitleg. De hypofyse is een klier die in de hersenen een centrale plaats in neemt. De hypofyse is de eerste klier die fysiek ontstaat na de conceptie. Het zich ontwikkelende embryo, ongeacht type levend wezen, ontrolt zich als een spiraal, geheel conform de wetten van de natuur als weergegeven in de Fibonacci reeks. Google er maar een op, Fibonacci is de architectuur van ALLE leven. Dus ook ons geliefde paard heeft zich conform de Fibonacci sequence ontwikkeld. Daarbij was de hypofyse de eerste klier, dus erg belangrijk, dus mogen we met recht spreken van de “meesterklier”. Dat maakt hem heel bijzonder want dat betekend dat hij aanstuurt, maar ook ontvangt!
Want zoals een meester voor de klas geeft hij informatie, maar luistert ook heel goed naar de antwoorden die uit de klas terugkomen, en zijn lesstof past hij dus aan, aan de antwoorden die hij heeft ontvangen.
De hypofyse als meester geeft hormonen (lesstof) maar luistert ook heel goed naar zijn klas (bijnieren, schildklieren, voortplantingsklieren) wat voor antwoorden er retour komen, en regelt daarop zijn volgende hormoonafgifte!
Het meer ACTH gaan produceren door de Pars Intermediate kan daarom een direct gevolg zijn, van de ‘vraag’ naar dit hormoon die door de bijnieren zijn afgegeven. Dat is een logische en voor de hand liggende conclusie voortkomend uit het hiërarchische doel en de functie van de hypofyse. Natuurlijk kunnen er oorzaken zijn waardoor de hypofyse uit zichzelf meer ACTH gaat produceren, dus niet gebaseerd op de feedback uit de andere klieren, maar dat zijn uiterst zeldzame afwijkingen die in de praktijk zo goed als nooit voorkomen. Bovendien zal het zich bij een oorzaak rechtstreeks uit de hypofyse nooit beperken tot een verhoogde afgifte van alleen ACTH, maar zullen dan zeer veel hormonen geproduceerd door de hypofyse verhoogd afgegeven worden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *