Vormen van druk; zichtbaar en onzichtbaar?

Samen zijn
Liefde is… je neus in mijn telefoon steken

Ik ben de laatste tijd ‘op zoek’ naar een manier om connectie te maken, samen te zijn met mijn paard, te verbinden, zonder enige vorm van druk. Dit is een heel breed begrip. Voor de een zal het weglaten van sporen of een neusriem, een vorm van minder druk zijn. Voor mij was het de afgelopen jaren vooral het weglaten van fysieke druk van mens op paard, minder druk. Dus veel meer communiceren vanuit mijn gevoel, energie en lichaamstaal. Inmiddels is dit een tweede natuur voor mij geworden en probeer ik andere mensen te helpen, ook op die manier met hun paard om te gaan.

Zelf ga ik op het moment nog een stapje verder. Misschien wel te ver voor mijn ego, maar ik vond dit het proberen waard. Lieve paardenvrienden van mij, zoals Danielle Visarius en Sofia Hagelberg, hebben mij geïnspireerd om dieper te gaan nadenken over vormen van druk.

Wat zijn voor een paard vormen van druk? Een halster, een zweepje (om aanwijzingen te geven), een leadrope, zijn eigenlijk allemaal middelen om ‘druk’ uit te oefenen, connectie te behouden.

Zelfs mijn vraag aan het paard, om iets te doen, kan het paard als druk ervaren. Om nog een stap verder te gaan; als ik een intentie of verwachting heb, dat ik hoop dat mijn paard zich met mij verbindt, dan is dit al een vorm van druk …

Nou, ga daar maar eens mee aan de slag! Zoals de meeste uitdagingen die je met je paard tegenkomt, kom je vooral jezelf tegen en niet zozeer je paard. Hij of zij laat alleen maar mooi zien wat er in ons hoofd of gevoel afspeelt. Mijn ego komt hier behoorlijk aan bod. Met ego bedoel ik dan de ‘interne criticus’, het ‘stemmetje in je hoofd’.

Om je een voorbeeld te geven: ik ga dus nu naar mijn paard toe, neem geen halster, of andere spullen mee de wei in. Ik wacht af of hij naar mij toe komt, daar hoop ik natuurlijk wel op.

“Ow, shit, ik ben aan het hopen, dat zijn verwachtingen, dus dat is druk, loslaten die gedachten, hij komt wel of hij komt niet, het is goed zoals het is.”

Goed, hier kom ik mezelf dus al voor het eerst tegen. Ik zou er een apart blog over kunnen schrijven om uit te leggen waarom ik eigenlijk hoop dat hij komt 🙂 Iets moois om over na te denken in ieder geval.

Als we eenmaal samen staan te genieten in de wei, loop ik, zonder intenties richting de bak. Voel mijn voeten goed door het gras gaan (bewustwording, aarden) en probeer zonder verwachting te lopen en kijk achterom of hij me volgt. Dit doet hij. Later merk ik, dat hoe meer ik mijn verwachtingen kan loslaten, hoe eerder hij zich bij me aansluit.

We gaan samen de bak in en gaan rondlopen, op zoek naar voedsel. Dit laatste heb ik opgepikt bij Marion Alblas tijdens mijn laatste les, wat geen les werd maar een coaching sessie. Zo voorkom je dat je paard op zoek gaat naar snoepjes in je zakken. Het mooie is dat je op deze manier samen voldoet in één van de basisbehoeften van je paard: voedsel zoeken.

Soms gaat hij in zijn eentje rond zoeken en voel ik totaal geen verbinding. Ik probeer hier geen oordeel over te hebben. Soms komt hij naar me toe en kunnen we in verbinding samen door de bak lopen en rennen!!! Dit is echt volle bak genieten!

Dan is daar de realiteit, mijn realiteit, weer en moet ik hem terug naar de wei brengen en naar huis voor mijn volgende afspraak. Aan deze realiteit zit direct mijn ego weer gekoppeld: “Als hij me nu maar volgt naar de wei”. Wat denk je zelf!
Met momenten kan ik hiervoor de tijd nemen, andere momenten moet ik toch even een stokje erbij rapen om wat ‘druk’ te zetten om hem naar de wei te loodsen.

Al met al vind ik het een leuk pad om te bewandelen en ben zeer benieuwd hoe zich dit ontwikkelt. Het voelt nu vooral dat ik ‘niks’ doe, terwijl ik hem bijvoorbeeld graag zou willen trainen, maar wordt hij daar gelukkiger van? We gaan het zien het komend jaar 🙂

Kun jij je hier in vinden? Zet het je misschien ook aan tot anders denken? Of vind je het mogelijk allemaal vreselijk overdreven? Alles kan en reageren mag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *